Terapevtski program  Premagaj strah, tesnobo in druge neprijetne občutke

Terapevtski program  Premagaj strah, tesnobo in druge neprijetne občutke

Današnji čas zelo nepredvidljiv in prinaša številne stresne dogodke in prebuja katastrofalna pričakovanja. Ko s strahom spremljamo novice ob širjenju korona virusa COVID-19, ob premišljevanju negotove gospodarske prihodnosti,  v času socialne izolacije, ob omejevanju gibanja in ob spremljanju različnih negativnih informacij po medijih. Osredotočanje na poplavo negativnih informacij, v nas prebujajo močne viharje strahu in groze. Pesimistične misli sprožajo v nas negativni stres in njegovi škodljivi učinki lahko negativno vplivajo na zdravje, počutje, na odnose v družini, v delovnem kolektivu in v skrajnih primerih povzroči telesne bolezni ter psihične motnje. Zato je temeljnega pomena, da poznamo in obvladamo ustrezne tehnike za zmanjšanje/odpravo stresa.

Terapevtski program Premagaj strah, tesnobo in druge neprijetne občutke je namenjen, da  podrobneje spoznate teoretične osnove sodobnih pristopov in strategij pri spoprijemanju s stresom. V nadaljevanju sledi seznanitev z teoretičnimi spoznanji in praktičnimi vajami iz možganske telovadbe, čuječnosti, asertivne komunikacije, dihalnih vaj in sprostitvenih tehnik. Na ta način bodo udeleženci pridobili temeljna teoretična znanja in praktične izkušnje, ki jim bodo pomagale pri spoprijemanju s stresom v različnih situacijah in življenjskih izzivih. Ob uporabi omenjenih tehnik bomo v zavestno iskali vire, ki nas notranje napajajo in vlivajo moč ter prebujajo upanje. Predvsem v teh težkih časih je pomembno, da se ustavimo, si vzamemo čas zase in počnemo in premišljujemo stvari, ki v nas prebuja notranji mir, spokojnost in koherenco.

Program je namenjeno osebam, ki:

 • želijo obvladati stres, jezo, tesnobo, preprečiti izgorelost,
 • se soočajo z izgorelostjo,
 • se soočajo s čustvenimi stiskami,
 • jih pestijo duševne stiske: tesnobne motnje, depresija,
 • se soočajo z motnjami spanja,
 • želijo izboljšati svoje počutje in zdravje ter življenjski slog,
 • želijo dosegati odličnost v svojem poklicu,
 • želijo suvereno javno nastopati,
 • imajo želijo po osebnostnem razvoju in duševni rasti.

V Terapevtskem centru Psihovita Maribor izvajamo tudi psihoterapevtske programe v obliki individualne, zakonske/ partnerske, družinske in skupinske terapije. Pri nas boste našli čas in prostor zase, da skozi dialog s terapevtom prečutite svojo življenjsko zgodbo in vnesete želene spremembe v svoje življenje. Ostanite zdravi in ostanite doma ter vstopite v stik z nami preko internetnega video klica. Uvodno online terapevtsko srečanje je brezplačno in je namenjeno namenjen predstavitvi klientovega problema, spoznavanju terapevta ter njegovega načina dela. S terapevtovimi usmeritvami se pomaga klientu iskati najboljše poti do rešitve klientove  problematike. Po svetovalnem razgovoru se lahko klient vključi v terapevtski proces, kjer se v zaupljivem in varnem okolju odpirajo ter predelujejo klientove osebne teme. Terapevtska srečanja potekajo v časovnem obsegu 50 minut.

Za več informacij pokličite na številko 041/924-078 ali nam pišite na elektronski naslov: pvita@siol.com. Takoj, ko bo mogoče, vas bomo poklicali ali vam odpisali.

Obvestilo o izvajanju terapevtske pomoči ob pandemiji COVID – 19

Obvestilo o izvajanju terapevtske pomoči ob pandemiji COVID – 19

Tudi v težkih časih pandemije COVID – 19 vam želimo ostati blizu. Na pobudo naših klientov vam ponujamo online psihoterapijo po video klicu preko spletne aplikacije Zoom in Skype. Sledite priporočilom, ravnajte odgovorno, Ostanite zdravi in ostanite doma ter vstopite v stik z nami preko internetnega video klica. Uvodno online terapevtsko srečanje je brezplačno in je namenjeno predstavitvi klientovega problema, spoznavanju terapevta ter njegovega načina dela. S terapevtovimi usmeritvami se pomaga klientu iskati najboljše poti do rešitve klientove problematike. Po uvodnem online terapevtskem razgovoru se lahko klient vključi v terapevtski proces, kjer se v zaupljivem in varnem okolju odpirajo ter predelujejo klientove osebne stiske, ki so lahko posledica družinskih, partnerskih in starševskih težav, osebne stiske, tesnobe,….. Terapevtska srečanja preko interneta na daljavo potekajo v časovnem obsegu 50 minut.

Za več informacij pokličite na številko 041/924-078 ali nam pišite na elektronski naslov: pvita@siol.com. Takoj, ko bo mogoče, vas bomo poklicali ali vam odpisali.

Krepitev spomina v tretjem življenjskem obdobju (14.12.2019)

Vabimo vas na brezplačno izkustveno delavnico (14.12.2019)

KREPITEV MISELNIH IN TELESNIH SPOSOBNOSTI TER DOBREGA POČUTJA V TRETJEM ŽIVLJENSKEM OBDOBJU

Najnovejše raziskave znanstvenikov kažejo, da lahko z zmerno in redno vadbo upočasnimo proces staranja in si izboljšamo splošno telesno počutje ter pripomoremo k dobremu zdravju.

Namen programa je ohranjanje bistrih možganov, dobrega telesnega počutja in zdravja v zrelih letih. Vsebine na programu so zasnovane tako, da s specialnimi kineziološkimi vajami (za  usklajeno delovanja možganov in razvoj nevronskih poti na naraven način preko gibanja), sprostitvenimi tehnikami, miselnimi nalogami, družabnimi igrami, ustvarjanjem in kreativnim izražanjem, vzpodbujajo delovanje obeh možganskih hemisfer in krepijo spomin.

Možgani so kompleksen organ, ki nadzoruje in upravlja vse funkcije v človeškem organizmu. Najnovejše raziskave nevroznanstvenikov dokazujejo povezanost med možgani, telesom in umskimi sposobnostmi. Možgani so plastični in z ustrezno stimulacijo se okrepi obstoječa nevronska mreža.  Z učenjem nove aktivnosti nastajajo nove in se povezujejo še obstoječe nevronske mreže. Redno urjenje spomina in zdrav življenjski slog pripomoreta ohraniti živahnost in bistrost možganov tudi v tretjem življenjskem obdobju.

Teme na programu: kakšne izzive prinaša tretje življenjsko obdobje; spomin in staranje; specialne kineziološke vaje za usklajeno delovanje možganov; predstavitev različnih mnemotehnik za urjenje spomina;  vaje za izboljšanje umskih sposobnosti; življenje v srčni koherenci – pot do vitalnosti, zdravja in sreče; samomotivacija kot pomemben dejavnik uspeha; čuječnost – prisluhnimo telesu in spoznajmo njegov  jezik čutenj in senzacij; pomen sproščanja pri obvladovanju stresa; načrtovanje zdravega življenjskega sloga; poudarek bo na praktičnih in izkustvenih vajah, z vmesnimi teoretičnimi pojasnili.

Pridružite se nam! Na programu bomo na zabaven in učinkovit način  krepili umske in telesne sposobnosti ter se bogatili z družabnimi igrami ter ustvarjanjem.

Vabljeni na brezplačno izkustveno delavnico, ki bo v soboto 14. 12. 2019, od 9. 00 do 11.30 ure, na Čufarjevi c. 5 v Mariboru (drugo nadstropje).

Prijave zbiramo do 12. 12. 2019, oziroma do zapolnitve mest. Program lahko organiziramo tudi pri vas, za vaše društvo ali zavod ter ga prilagodimo vašim potrebam in željam.

Udeležba na programu je možna ob predhodni prijavi na telefonsko številko 041/924-078 ali nam pišite na pvita@siol.com. 

 Vljudno vabljeni!

Akcija v decembru: Brezplačno testiranje stopnje zaznanega stresa
Akcija v decembru: Brezplačno testiranje stopnje zaznanega stresa

Brezplačno testiranje stopnje zaznanega stresa preko biofeedback naprave. Z uporabo biofeedback tehnologije boste lahko sprotno spremljali dogajanje v telesu pri reševanju različnih nalog in preverjali svojo uspešnost čustvene regulacije. Sprotno spremljanje telesnih stanj omogoča, da se sami naučite v svojem telesu vzpostaviti optimalno stanje koherence in zbranosti. Pri tem vam lahko sprotni rezultati pomagajo, da ugotovite kaj vas sprošča in kaj povzroča stresno stanje. V nadaljevanju bomo praktično preizkusili tehniko za doseganje hitre sprostitve in na koncu lahko ponovimo testiranje, da preverite svoj napredek.

Udeležba na programu je možna ob predhodni prijavi na številko 041/924-078 ali nam pišite na pvita@siol.com

Takoj, ko bo mogoče, vas bomo kontaktirali, da se dogovorimo za prosti termin. Vljudno vabljeni.

Psihoterapija – priložnost za rast partnerskega odnosa

Psihoterapija prinaša priložnost, kjer se skozi psihoterapevtski proces preoblikujejo boleči odnosi in začnejo prinašati vir sreče in zadovoljstva. Psihoterapija je terapevtski proces, kjer se v varnem odnosu predelujejo boleči spomini in nerazrešene čustvene vsebine, ki nas ovirajo v vsakdanjem življenju. Preko pogovorov se z besedami izrazi stiska in čutenje, spoznavajo in globinsko preoblikujejo se boleči spomini in nerazrešene čustvene vsebine, ki nas ovirajo v vsakdanjem življenju.

Ljubezen je sila, ki daje posamezniku ter odnosu moč razvoja in rasti. Po romantični zaljubljenosti sledi streznitev in takrat se partnerja pričneta srečevati v realnosti, ki je velikokrat drugačna od romantičnih predstav zaljubljenosti. Tu se pojavljajo večja nesoglasja, razočaranja, bolečine, ki močno spominjajo na sence iz preteklosti. Spet se pojavi dvom ali bom tokrat slišan in sprejet ali pa spet prezrt in na novo ranjen.

Odločitev za odnos, tveganje in sprejemanje drugega kot ranjenega in nepopolnega, pripravljenost podaritve svojih najglobjih čutenj, empatično poslušanje partnerja, je proces, ki se nikoli ne zaključi. Partner je lahko ogledalo, v katerem lahko odkrivam sebe, če je v odnosu dovolj varnosti in sprejetosti. Sprejemanje in podarjanje je proces ljubezni, ko partnerja s sabo osrečujeta drug drugega in postane odnos vrelec ljubezni. Iz tega vrelca se napaja vsak posameznik in celotna družina. Ljubezen lahko v polnosti doživimo le v odnosu in postati oče, mama, pomeni postati odgovoren ter biti pripravljen sprejeti in dajati ljubezen.

Pomembno si je postaviti vizijo in prioritete v življenju. V praksi se potrjuje, da vedno, ko damo odnose na prvo mesto, vse pride na pravo mesto.

Intimnost je vrh ljubezni,  ki se kaže kot niz posameznih čustev, mišljenja in pričakovanj, ki skupaj ustvarijo komunikacijo, sprejemanje in oporo med partnerjema. K intimnosti strmi razvoj odnosa in pomeni sposobnost odnosa, da vključuje pravo ranljivost obeh partnerjev. Posameznikove primarne izkušnje in vzorec navezanosti v najzgodnejšem obdobju pomembno zaznamuje posameznika in njegovo sposobnost za rast v odnosu.

Problemi v medsebojnih odnosih nastanejo zaradi psihičnih obramb posameznika, ki temeljijo na boleči preteklosti posameznika.

Družina je osnovni komunikacijski okvir, v katerem se odvijajo odnosi med posameznimi družinskimi člani. Vsak posameznik je del družinskega sistema in sprememba v enem podsistemu vedno povzroči spremembo pri vseh članih in v celotnem sistemu. V družinskem sistemu se med posameznimi podsistemi  pretakajo informacije in energija po komunikacijskih poteh.

Na razvoj posameznika vplivajo njegovi notranjepsihični objekti družine, medosebni odnosi med podsistemoma staršev in varna oziroma nevarna navezanost, ki se je vzpostavila v navezavi otrok – starš. Otrok izoblikuje svoj jaz na osnovi izgradnje osebnega odnosa do teh stvari, značilnosti in potez.  Mati in oče najbolj vplivata na razvoj otrokove identitete in je važno, da sta oba čustveno in fizično prisotna in odigrata svoji vlogi. Oče opremi otroka z iniciativo, mu daje varnost in trdnost, mati pa mu daje občutek pripadnosti, lojalnosti in zaveze. Pomembno je, da sta starša odzivna, da otroka ne prezreta ter mu pomagata, da lahko odkriva in gradi svoj jaz v družini. Če pa starša otroka prezreta, začne otrok igrati vlogo, ki mu jo dodeli sistem in je preplavljen s tujimi čutenji, da posledično izgubi stik s svojimi čutenji.

Starševstvo je trajna vez za razliko od partnerske zveze, ki v veliko premerih ni nujno trajna zveza. Ameriški psiholog Gottman trdi, da se približno 50% prvih in 60% drugo sklenjenih zakonov razveže. S podobnimi številkami se srečujemo tudi pri nas.

Partnerja običajno prideta na psihoterapijo, ker se pojavijo velike medsebojne težave, doživljata osebno stisko, ki jo medsebojno ne moreta predelati, kar lahko vodi v krizo odnosa. Partnerja globo prizadevata drug drugega in si ustvarita bolečo strukturo, v kateri vedno težje živita. To strukturo, v kateri živita, popolnoma prepojita s svojimi obrambnimi mehanizmi, ki jih globoko v odnosu narekuje strah, obup, sram, žalost, prezir in gnus. Oba poznata strah, praznino in oba sta močno povezana na občutku osamljenosti. Ta čutenja kažejo na nezadovoljeno potrebo po ljubljenosti, pohvali, potrditvi v njuni preteklosti in  predstavljajo ovire tudi v konstruktivnem izražanju ljubezni v njunem odnosu.

Na psihoterapiji se lahko, preko teh bolečih vsebin, ki hrepenijo po odrešitvi v njunem odnosu, ustvari nova priložnost, da si dovolita postati medsebojno ranljiva, uzreta potrebe drug drugega in drug z drugim o tem pričneta komunicirat. Psihoterapevt skozi cikle terapij išče boleče in nepredelane spomine preko vseh treh sistemov: sistemskega, medosebnega in intrapsihičnega. Z naslavljanjem njunih intrapsihičnih svetov in zatrtih čutenj psihoterapevt odkriva kje je izvor patologije. Na osnovi starih modelov mišljenja bo psihoterapevt skušal iskati nove vidike empatičnega odzivanja in asertivne komunikacije.

Ugajati drugim, živeti v preteklosti ali prihodnosti, skrbeti in hiteti nam lahko povzroči, da prezremo sebe in lahko se zgodi, da preprečujemo  življenju, da nam podeli svoj dar svobode in ljubezni. Zaljubljenost je le spodbuda, da si drug drugemu obljubita zvestobo, ljubezen pa je dar, ki jima omogoča, da to obljubo izpolnita.

Psihoterapija je proces, ki pomaga, da se v varnem odnosu lahko vsak globje začuti in  medsebojno poveže ter zaživi v medsebojni ljubezni, ki drug drugemu omogoča razvoj in rast.

 

Napisal: Klemen Vodovnik, zakonski in družinski terapevt

 

Literatura:

Gostečnik, C. 2007. Relacijska zakonska terapija. Ljubljana: Brat Frančišek in Frančiškanski družinski inštitut.                               

Gostečnik, C. 2010. Neprodorna skrivnost intime. Ljubljana: Brat Frančišek in Frančiškanski družinski inštitut.                              

Kompan-Erzar, K. 2006. Ljubezen umije spomin. Ljubljana: Brat Frančišek in Frančiškanski družinski inštitut.

Koraki do zdravja in vitke postave – predavanje z izkustveno delavnico (21.3.2020)

Vabimo vas na predavanje z izkustveno delavnico

KORAKI DO ZDRAVJA IN VITKE POSTAVE

–         Kakšne so lahko posledice potlačenih čutenj : strahu, jeze, sramu, gnusa, žalosti?

–         Kaj so vzroki in kakšne so posledice »čustvenega prenajedanja«?

–          Kakšne so čustvene, telesne potrebe in duhovne potrebe? Kako jim lahko zadostim?

–          Zakaj mi v preteklosti kljub številnim poskusom ni uspelo obdržati željene postave?

–          Kakšen življenjski slog me vodi do zdravja in vitalnosti?

–          Kakšne izzive mi prinaša sedanji trenutek?

Skozi predavanje s izkustvenimi delavnicami  bomo iskali odgovore na zgornja vprašanja in si utirali nove poti do zdravja in vitalnosti. Razmišljali bomo o  številnih  vprašanjih  in se bogatili z novimi sodobnimi spoznanji na področju psihologije, nutricistike in gibanja.

Teme:samomotivacija kot pomemben dejavnik uspeha; prenajedanjeali nezdravo prehrajevanjekot posledica čustvenih stisk; prisluhnimo telesu in spoznajmo njegov  jezik čutenj in senzacij; z ustrezno prehrano do zdravja in vitalnosti; prehranska dopolnila: da ali ne; moj življenjski slog in načrtovanje ustrezne telesne aktivnosti; pomen sproščanja pri obvladovanju stresa; delavnica ABC zdrave telesne vadbe v kombinaciji s sprostitvenim programom; zdravje iz narave –temeljne smernice za pripravo zdravih in uravnoteženih obrokov.

Predavanje z izkustveno delavnico bo potekalo 14. 9. 2019 od 9.00 do 16.00 ure na Čufarjevi cesti 5, Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča, Centru za poklicno rehabilitacijo – enota Maribor.

Zaradi interaktivnega  in aktivnega dela na sebi je skupina omejena, zato pohitite s prijavami. Prijave zbiramo do 7. 9. 2019, na številko 041/924-078 ali pa se prijavite na pvita@siol.com

Cena šest urnega predavanja z izkustveno delavnico znaša 85€ na osebo. V ceno je vključeno izvedba tečaja, testiranje stopnje zaznanega stresa preko biofeedback naprave, prigrizki in pijača ob odmorih, kosilo, gradivo.

Vljudno vabljeni!

Z zmagovalno miselnostjo do uspeha in sreče – predavanje z izkustveno delavnico (18.4.2020)

Z zmagovalno miselnostjo do uspeha in sreče

V naši notranjosti počivajo ogromni potenciali, ki jih
vsakdo skriva v sebi. Potrebna je le drobna iskra, da presežemo stare težave. Ta
iskra je lahko preblisk intuicije, opogumljajoči pogled ali beseda bližnjega.
Lahko na to čakamo in čakamo, vlak življenja pa nas pelje tja kamor nočemo.
Lahko pa se tega zavemo in se sami odločimo kam želimo potovati.

Rezultati osebne izbire in zaupanja se manifestira v
vrhunskem dosežku (intelektualnem, delovnem, športnem, umetniškem, kulturnem,
duhovnem, osebnem…). Ob tem je pomembno vedeti, da so tudi napake pomembne
lekcije, iz katerih pridobivamo izkušnje in življenjsko modrost. Po padcu se je
potrebno le pobrati, iz padca potegniti izkušnjo in tako obogaten iti
naprej.

Rojeni smo kot zmagovalci, lahko pa v nas delujejo nevidne
ovire, določena negativna prepričanja, ki ne podpirajo naše razvojne poti.  V samopodobo se vgrajuje vse kar so nam o nas
rekli drugi, ne glede na to če so imeli prav ali ne. Posameznik s slabo
samopodobo išče izgovore in razloge za svoj neuspeh in se doživlja kot
poraženca.  To se v konkretnih situacijah
kaže, da v nekatera področja vlagamo ogromno truda, časa in izgubljamo
energijo. Na koncu zmanjka kakšen korak, se zgodi kakšna nepredvidena
situacija, da prepreči doseči cilj po katerem hrepenimo. Ob vnovičnih neuspehih
se v nas vse bolj utrjuje prepričanje, da se moramo sprijazniti s neuspehom. Ob
negativnih izkušnjah, se poglablja negativno  razmišljanje in dvom o samih sebi,zato se
podrejamo mnenju in zahtevam drugih, ki pa jih nikoli ne uspemo zadovoljiti. Ob
igranju teh vlog se v nas pojavlja negativni stresni odzivi v obliki obrambe in
napada, ki lahko negativno vplivajo na počutje posameznika, na odnose znotraj
družine, v delovnem kolektivu in v skrajnih primerih povzroči telesne bolezni
ter psihične motnje. Zato je temeljnega pomena, da posameznik prepozna
stresorje in se nanje ustrezno odzove. Po umiritvi se je lažje realno soočiti s
situacijo in si zastaviti kratkoročne, srednjeročne terdolgoročne cilje. Analizi
sledi  odločitev za novo pot, potrebne korake,
ki vodijo do željene spremembe in vsakodnevne prednostne dejavnosti..  S tem se izgubi veliko izgovorov in opravičil
ter se prevzame odgovornost za svoje življenje, dosežke in srečo. Začetno
motivacijo za novo pot pa lahko kaj hitro zadušijo različni strahovi, ki
izvirajo iz preteklih slabih izkušenj. Tukaj je to pomembno to zaznati, se
ustaviti in sprejeti zavestne odločitve ter odzive. Pred sabo je pomembno
videti zastavljen cilj in preveriti ali sem še na zastavljeni poti, ki vodi
tja. Daljšo pot si je smiselno razdeliti na manjše etapne cilje in ob koncu
dneva nas čakajo darila dobrega počutja za vložen trud. Ob čuječem zavedanju
sebe se preko vsakodnevnih izzivov ugotavljajo neustrezni odzivi, ki jih
zavestno zamenjamo z boljšimi.

Na predavanju z
izkustveno delavnico bomo
odkrivali skrite čeri, ki se skrivajo pod neuspehi, zavrnitvami in razočaranji.
Iskali bomo sredstva za graditev novih elementov v odnosih do sebe, drugega in
sveta, ki so pomembni gradniki za izpolnitev načrta, ki vodi do uspeha in
sreče.

Na ta način bodo
udeleženci pridobili temeljna teoretična znanja in praktične izkušnje, ki jim
bodo nakazale smernice kako izkoristiti svoje potenciale,pri igri življenja, na
poti iskanja najboljšega.

Predavanje z izkustveno delavnico Z zmagovalno
miselnostjo do uspeha in sreče, je namenjeno posameznikom, ki se soočajo s čustvenimi stiskami, želijo
izboljšati svoje počutje in zdravje,imajo željo po izboljšanju svojega
življenjskega sloga,želijo dosegati odličnost v svojem poklicu, želijo suvereno
tekmovati ali  javno nastopati , 
imajo želijo po osebnostnem razvoju in duševni rasti.

Predavanje z izkustveno delavnico bo potekalo 18. 4. 2020 od 9.00 do 16.00 ure na Čufarjevi cesti 5, Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča, Centru za poklicno rehabilitacijo – enota Maribor.

Zaradi interaktivnega  in aktivnega dela na sebi je skupina omejena, zato pohitite s prijavami. Prijave zbiramo do 10. 4. 2020, na številko 041/924-078 ali pa se prijavite na pvita@siol.com

Cena šest urnega predavanja z izkustveno delavnico znaša 85€ na osebo. V ceno je vključeno izvedba
tečaja, testiranje stopnje zaznanega stresa preko biofeedback naprave,
prigrizki in pijača ob odmorih, kosilo, gradivo.

Vljudno vabljeni!

 

Obvladajmo stres – predavanje z izkustveno delavnico (25.4.2020)

Vabimo vas na predavanje z izkustveno delavnico

OBVLADAJMO STRES
SODOBNI PRISTOPI IN STRATEGIJE PRI SPOPRIJEMANJU S STRESOM


– meritev in informativno klinično oceno na biofeedbeck napravi,
– seznanitev z različnimi tehnikami sproščanja,
– praktične vaje možganske telovadbe, čuječnosti, asertivne komunikacije, terapevtskega dihanja in sprostitvenih tehnik.

Današnji čas prinaša številne stresne dogodke. Ob neustreznem spoprijemanju s stresom se pojavlja negativni stres in njegovi škodljivi učinki lahko negativno vplivajo na počutje, na odnose v družini, v delovnem kolektivu in v skrajnih primerih povzroči telesne bolezni ter psihične motnje. Zato je temeljnega pomena, da poznamo in obvladamo ustrezne tehnike za zmanjšanje/odpravo stresa.

Na predavanju z izkustveno delavnico bomo uvodoma opravili pri vsakem udeležencu brezplačno testiranje stopnje zaznanega stresa preko biofeedback naprave, nato bomo podrobneje spoznali teoretične osnove sodobnih pristopov in strategij pri spoprijemanju s stresom. V nadaljevanju sledi seznanitev z teoretičnimi spoznanji in praktičnimi vajami iz možganske telovadbe, čuječnosti, asertivne komunikacije, dihalnih vaj in sprostitvenih tehnik. Na ta način bodo udeleženci pridobili temeljna teoretična znanja in praktične izkušnje, ki jim bodo pomagale pri spoprijemanju s stresom v različnih situacijah in življenjskih izzivih.

Predavanje je namenjenoosebam, ki:
– želijo obvladati stres, jezo, tesnobo, preprečiti izgorelost,
– se soočajo z izgorelostjo,
– se soočajo s čustvenimi stiskami,
– jih pestijo duševne stiske: tesnobne motnje, depresija,
– se soočajo z motnjami spanja,
– želijo izboljšati svoje počutje in zdravje ter življenjski slog,
– želijo dosegati odličnost v svojem poklicu,
– želijo suvereno javno nastopati,
– imajo želijo po osebnostnem razvoju in duševni rasti.

Predavanje z izkustveno delavnico bopotekalo 25. 4. 2020 od 9.00 do 16.00ure na Čufarjevi cesti 5, Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča, Centru za poklicno rehabilitacijo – enota Maribor.

Zaradi interaktivnega  in aktivnega dela na sebi je skupina omejena na deset udeležencev. Prijave zbiramo do 15. 4. 2020, na številko 041/924-078 ali pa se prijavite na pvita@siol.com.

Cena šest urnega predavanja z izkustveno delavnico znaša 85€ na osebo. V ceno je vključeno testiranje stopnje zaznanega stresa preko biofeedback naprave, izvedba predavanja z delavnico, prigrizki in pijača ob odmorih, kosilo, gradivo.

Vljudno vabljeni!

 

 

 

Koraki do zdravja, vitke postave in sreče

Nepredelane travme, stiska in boleča čutenja se lahko manifestirajo vodvisnosti od hrane – prenajedanju. Raziskave kažejo, da ženske in otroci v stresnih situacijah bolj posegajo za sladkarijami, moški pa po več po beljakovinski hrani in alkoholu.  Preko stresne situacije se pojavi čustvena stiska in v odvisnosti se zatekamo v prenajedanje ali v kakšno drugo omamo, namesto, da bi se konstruktivno soočili s stresom. Takšen negativen vzorec nas vodi v začarani krog negativne spirale. Če ne odpravimo vzrokov in nekonstruktivnih vzorcev, ki nam trenutno olajšajo stisko, dolgoročno pa zasužnjujejo, je velika nevarnost, da se bomo ujeli v drugo vrsto odvisnosti.

V terapevtski praksi se kaže, da se najprej zatekamo k hitrim instant rešitvam problemov in iščemo  diete, ki na kratek čas obljubljajo čudeže ali pa pretiravamo z različnimi športi. Pri veliki večini primerov se ti pristopi pokažejo kot neuspešni in vodijo še v slabše stanje. Zdi se mi nujno, da se je potrebno najprej ustaviti, si prisluhniti in  začutiti svoje telo. Pod simptomom debelosti in različnih zdravstvenih motnjah se velikokrat skrivajo boleče čustvene vsebine iz izvorne družine ali iz zgodovine družinskega debla. Nepredelana stiska se  lahko skozi telesne simptome kaže kot intenzivni klic telesa, da si prisluhnemo in poskrbimo zase ter se odločimo, da bolj srečno in zdravo zaživimo.

Psihoterapija se izvaja v obliki relacijske terapije. Terapevtski  pogovori so priložnost, da se v varnem okolju z besedami
izrazi stiska in čutenje, odkrivajo se nezavednih izvorov težav ter njihov vpliv na sedanjost. Ključnega pomena je naslavljanje čutenj, ki  vodijo k prenajedanju, si izdelati strategije za prepoznavanje tveganih situacij in ustrezno ravnanje ob le teh. V veliko pomoč je opora in spodbuda ljudi, ki sami gredo skozi isto izkušnjo.

V drugem koraku, ko smo že stopili v stik z bolečimi spomini in jih ozavestili, si je potrebno zastaviti nove cilje (dnevne, tedenske, mesečne, letne) in sprejeti odločitve za korake v zdrav življenjski slog, ki vključujejo zdravo prehranjevanje, gibanje in počitek. Tretji korak pa je vztrajanje v vsakodnevni in vseživljenjski odločitvi za zdrav življenjski slog. Ta korak je velikokrat tudi najtežji in le sami se lahko odločimo, da premaknemo svoje življenjske tirnice v funkcijo uspeha.  Danes je tržišče preplavljeno z množico literature
o zdravi prehrani in priročnikih o izgubi teže. Človek se zlahka zmede pri navzkrižnih teorijah. Jasni napotki o zdravem prehranjevanju, načrtovanju primerne gibalne dejavnosti in sprostitvi, se kažejo kot najbolj učinkoviti.

Oblikovali smo program, ki skozi interaktivne delavnice omogoča pridobivati potrebno znanje, o zdravem prehranjevanju, gibanju, načrtovanju vadbenega programa. Pred vključitvijo v programa je potrebno opraviti zdravniški pregled, da se izključijo bolezenski vzroki za debelost. Ob vodeni športni vadbi športnih panog, se boste seznanili s različnimi tehnikami sproščanja in samomasaže.
Programe za spodbujanje zdravega življenjskega sloga izvajajo izkušeni pedagogi, terapevti in licencirani inštruktorji.

Napisal: Klemen Vodovnik, zakonski in družinski terapevt

 

Bolečina otroka ob ločitvi staršev

Ločitev staršev pomeni postavi pred preizkušnjo  celotno družino in pri
vseh družinskih članih povzroči stisko in bolečine. Družina je prostor v katerem
se odvijajo odnosi med posameznimi družinskimi člani. Vsak posameznik je del
družinskega sistema in sprememba pri enem družinskem članu, vedno povzroči
spremembo pri vseh članih in v celotni družinskem sistemu. Na razvoj
posameznika vplivajo njegova otroška doživljanja  družine, medosebni
odnosi med podsistemoma staršev in varna oziroma nevarna navezanost, ki 
se je vzpostavila v navezavi otrok – starš. Otrok izoblikuje svoj jaz na osnovi
izgradnje osebnega odnosa do veh stvari, značilnosti in potez.

Mati in oče najbolj vplivata na razvoj otrokove identitete in je važno, da sta oba
čustveno in fizično prisotna ter da odigrata svoji vlogi. Oče opremi otroka z
iniciativo, mu daje varnost in trdnost; mati pa mu daje občutek pripadnosti,
lojalnosti in zaveze. Važno je da sta starša odzivna, da otroka ne prezreta ter
mu pomagata, da lahko odkriva in gradi svoj jaz v družini. Če pa starša otroka
prezreta, začne otrok igrati vlogo, ki mu jo dodeli sistem in je preplavljen s
tujimi čutenji, da posledično izgubi stik s svojimi čutenji. Mama in oče sta
osebi, ki otroka spremljata, doživljata in čutita, od njegovega rojstva naprej.
Oba starša imata enako pomembno vlogo ob rojstvu otroka. S tem, ko otroka
 nagrajujeta z brezpogojno ljubeznijo, s tem tudi bogatita sebe. Saj se
otrokova primarna psiha, oziroma občutek za samega sebe v najzgodnejšem odboju,
začne razvijati na osnovi odnosa do mame, odnosa do očeta in njunega
medsebojnega odnosa. Tako se vsa pomembna doživetja, občutja in vzdušja iz
primarnega odnosa med otrokom in starši zapišejo v otrokovo psiho.Otrok vedno
doživlja starša kot najdražji osebi v njegovem življenju, zaupanja vredni, v
katerih gleda ideal ljubezni, ki ju vedno želi videti skupaj.

Ločitev staršev v otroka trešči kot strela z jasnega. Popolnoma mu razbije vse ideale
in vzame sanje. Ob ločitvi doživi eno svojih najhujših stisk in razočaranj.
Ločitev je stresna za vse družinske člane in je zadnji korak v rušenju
partnerskega odnosa. V sebi otrok vedno goji upanje, da pa bo nekega dne spet videl
svoja starša skupaj.

Najbolj tragično pa je, da se z ločitvijo ne konča medsebojno obračunavanje, ampak se
medsebojno obračunavanje in maščevalnost celo poveča. V takih primerih se na
otrokovih plečih vrstijo medsebojna obračunavanja, za katera prevzema otrok vso
krivdo in ga lahko nepopravljivo zaznamujejo.

Npr. žena, ki jo je zapustil mož lahko postane besna nanj in se počuti kriva ter
osamljena. Ob ločitvi so se vsa najhujša občutja še okrepila in s vso
silovitostjo vnovič udarila.   Mama, ki ni uspela predelati bolečine
izgube in zavrženosti, ki ji je verjetno poznana že iz otroštva, lahko otroško
potrebo po stiku doživi kot grožnjo.  Negativna čutenja jo tako
preplavijo, da postane popolnoma neodzivna na zunanje dražljaje in če v
odraslem odnosu ne predela svojih težav, lahko popolnoma prezre otrokove
potrebe. Otrok takrat začne s svojim vedenjem klicati mamo, da jo opozori na
svojo stisko, da jo rabi in na različne načine išče z njo stik. Otrokovo stisko
odzivna mama začuti   in mu jo s ustreznim odzivom premaga predelati.
Hudo in krivično do otroka pa je, če takrat otrok ostane sam s  to
neznosno bolečino in mora čustveno sam poskrbeti zase in še za odrasle. Tega
njegovi mladi možgani enostavno niso zmožni predelati.

Oče, ki zapusti družino lahko popolnoma pozabi na otroka in razmišlja le o
maščevanju bivši partnerki. Moški ponos in želja po prevladi ga lahko vodi od
nasprotovanj, obračunavanj do groženj, ki mu popolnoma zameglijo
starševski  čut za otroka. Namesto zaščite in varnosti, se distancira od
otroka in ga popolnoma zavrže. Otrok  se počuti izdan, zavržen in skrajno
obupan, saj ga je zapustila oseba, ob kateri se je nekoč  počutil varno in
ljubljeno.

Nepredelana čutenja jeze, zavrženosti, osamljenosti, žalosti in obupa lahko starša
projecirata v svojega otroka in ne odgovorita na njegove  potrebe na
ustrezen način, ampak ga grobo zavrneta in nanj streseta vso svojo jezo in bes,
ki ga v resnici čutita drug do drugega. Otrok sebe lahko začne doživljati kot
krivega, za vse odgovornega in slabega ter postane prava žrtev starševskih
sporov.

Šele, ko staršema uspe predelati bolečino izgube in integrirano povezati 
otroška razočaranja  s sedanjim stanjem, bosta zmožna svojemu otroku dati
ljubeč starševski odziv in postati starša, na katera bo lahko njun otrok
ponosen.

Ob ločitvi je potrebno, da se partnerja vedeta, kot odgovorna in dobra starša, ki
želita starševsko vlogo odgovorno živeti tudi po razvezi. K temu pripomore
dober starševski odnos med njima in zavedanje, da ju njuna razveza ne razvezuje
odgovornosti biti oče in mama. Ob tem zavedanju otrok lažje prebrodi bolečine
izgube in spet najde zadovoljstvo v reorganizirani družini. Otroku zelo pomaga,
če si njegova starša poiščeta ustrezne načine, ki jima pomagajo zmanjšati
stres, ki nastane ob izgubi ( šport, pogovor s prijatelji, terapija, tehnike za
obvladovanje stresa, duhovnost,…). Ker je otrok popolnoma zmeden in sebi
pripisuje vso krivdo za ločitev, je pomembno, da starša začutita njegovo stisko
in se iskreno z njim o tem pogovorita.  Izogibati se morata vmešavanja
otroka v partnerske spore ter zamere in slabega govorjenja o drugem roditelju.
Važno je, da drug drugemu omogočita kvalitetne stike s otrokom in mu dovolita,
da ima lahko ima rad oba starša. Ob tem je dobro, da se otroku omogočijo stiki
s ostalimi pomembnimi ljudmi iz prejšnjega okolja, ki so otroku veliko
pomenili. Če si partner, pri katerem otrok živi, najde novega partnerja, je
pomembno, da mu damo čas, da si krušni starš pridobi otrokovo zaupanje.

Poglavitna skrb staršev ob ločitvi je zavest, da bosta največ naredila za svojega otroka,
če bosta najprej pomagala sebi in si bosta dovolila biti odgovorna in ljubeča
oče in mati. S tem si bo otrok spet pridobil varnost in se umiril, saj bo
čutil, da ima očeta in mamo, ki ga ne bosta nikdar zapustila in ga imata rada.

 

Napisal: Klemen Vodovnik, zakonski in družinski terapevt

 

 • 1
 • 2