Obvladajmo stres in preprečimo izgorelost

 

Obvladajmo stres in preprečimo izgorelost je program, ki ponuja odlično priložnost vsem, ki želite osebnostno rasti, povečati kakovost življenja, se seznaniti z različnimi tehnikami, ki nam pomagajo zmanjšati stres, obvladovati tesnobo in preprečiti izgorelost.

Program bo zajemal interaktivne delavnice z vodenimi pogovori, seznanitev z različnimi tehnikami sproščanja, oblikovanje zdravega življenjskega sloga s športnimi vsebinami.

Uporabljamo metode kognitivne terapije, integrativne in relacijsko družinske terapije, ki vključujejo usmerjanje, ovrednotenje in predelavo negativnih izkušenj, sprejemanje odgovornosti za svoje življenje ter nudenje opore. Spoznali bomo tudi sklop preprostih vaj, s katerimi integriramo delovanje leve in desne polovice možganov, kar posameznika pripelje do poglobljenih duševnih, telesnih ter ustvarjalnih zmožnosti. Vaje lahko izvajajo tako otroci kot odrasli. Z rednim izvajanjem vaj lahko izboljšamo izjemno širok spekter svojih sposobnosti – od branja, pisanja, koncentracije in spomina, pa vse do samozaupanja, samopodobe, komunikacije, razumevanja, čustvenega ravnotežja in še marsičesa.

Sodobni način življenja in tekma s časom vse bolj otežuje zdrav način življenja in posledice se kažejo v boleznih modernega časa. Človeka preganja nervozna napetost in različni stresi, ki mu preprečujejo, da bi se notranje umiril. Danes veliko staršev živi nezdrav način življenja, ki ga prenaša tudi na otroke. Nezdrav način življenja pa ima negativni vpliv na zdravje.  Pri mnogih boleznih, za katere smo bili nekdaj prepričani, da so zgolj telesne, danes strokovnjaki dokazujejo psihosomatski izvor in jih ne povzročajo virusi temveč so posledica stresa in tesnobe.

Stres in tesnoba sta del našega življenja in sta lahko koristna in nas varujeta. Če pa je stresnih dogodkov preveč ali so zelo močni ter se z njimi soočamo na neustrezne načine, se pojavlja negativni stres in škodljivi učinki stresa lahko povzročijo telesne bolezni in psihične motnje. Izgorevanje je kronično stanje skrajne psihofizične izčrpanosti, ki napreduje po stopnjah.  Prične se s pretirano okrepljeno prizadevnostjo, ki vodi prvo fazo izgorelosti, izčrpanost. Ob ignoriranju telesnih znakov in zanikanju počutja ter vztrajanju v nezdravem načinu življenja, izčrpanost preraste v drugo stopnjo izgorevanja, preizčrpanost. Tu se pojavijo močni telesni, čustveni, vedenjski in kognitivni znaki,  ki vodijo posameznika v umik, ujetost  in izgubo duhovne moči. Posameznik zato reagira z menjavo delovnega ali osebnega okolja, pri čemer pa prenese stare vzorce obnašanja v novo okolje. Zaloge njegove moči so izčrpane in za izstop iz negativne spirale rabi strokovno pomoč. Ob zanikanju problematike proces napreduje v adrenalno izgorelost, ki se kaže kot popolna izguba energije. Pojavi se notranja praznina, prizadeti se umika sam vase, prihaja do izgub prijateljstev in razpadov zakonov. V  iskanju rešitve se zateče k predmetom odvisnosti, kot so alkohol, mamila, spolnost in hrana.

Upoštevanje preventivnih ukrepov zagotavlja uspeh in je najboljša naložba v sedanjosti. Živeti srečno tukaj in zdaj, pa zahteva odločitev za življenjske spremembe: skrbeti zase in delati na sebi, graditi dobre medsebojne odnosev družini, asertivna komunikacija, zdrav življenjski slog, redno in zdravo prehrajevanje, redna telesna aktivnost, dovolj počitka in sprostitev, načrtovanje prostega časa, organizacija dela na delovnem mestu, postavljanje mej, urejeni odnosi med sodelavci, odmori med delom, bogatitev v krogu prijateljev ali v podporni skupini.

Vsak trenutek ima svoje naročilo in se vtisne v večnost s tem, kar smo se odločili in kaj smo v njem naredili. Živimo življenje, bodimo srečni, obvladajmo stres in preprečimo izgorelost.

 

Vključitev v program in druge informacije

Pokličite na številko 041/924-078 in pustite sporočilo v telefonskem predalu ali nam pišite na elektronski naslov pvita@siol.com
Takoj, ko bo mogoče, vas bomo poklicali ali vam odpisali.